Dieta bez glutenu i laktozy – w jaki sposób się odżywiać i jakie są efekty

71 0

Choroby związane z nietolerancją glutenu i laktozy, zmuszają do całkowitej eliminacji z diety tych dwóch składników, przyczyniających się do silniejszego odczuwania dolegliwości przez osoby nimi dotknięte. Wbrew pozorom, pozbycie się z diety tych głównych sprawców niektórych schorzeń nie jest takie proste. Oprócz oczywistych produktów, zawierających gluten, czy laktozę, są produkty, w których są one ukryte i je również należy wyeliminować.

Kiedy należy stosować dietę bez glutenu i laktozy?

Pierwszym krokiem powinna być przede wszystkim wizyta u lekarza i przeprowadzenie odpowiednich badań. Po potwierdzeniu rodzaju schorzenia można rozpocząć leczenie i odpowiednią dietę.

Dietę bezglutenową należy stosować w przypadku potwierdzonych:

  • celiakii
  • choroby Duhringa
  • alergii na gluten
  • nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten
  • chorób neuropsychicznych
  • chorób autoimmunologicznych

Zastosowanie diety bez glutenu przy tych schorzeniach, pomaga pozbyć się takich dolegliwości jak: bóle brzucha, niedobory pokarmowe, zmianę usposobienia, depresję, ciągłe zmęczenie, silnie swędzące zmiany skórne. Dietę bezglutenową należy stosować przez całe życie.

Czym jest nietolerancja laktozy i na czym polega dieta?

Nietolerancja laktozy polega na nie trawieniu przez organizm cukru znajdującego się w mleku. Stosowanie diety bez laktozy polega na całkowitej eliminacji produktów, które ją zawierają. Po odpowiedniej diagnozie osoby zdiagnozowane w kierunku schorzeń związanych z nietolerancją laktozy albo mogą spożywać produkty zawierające laktozę w ograniczonych ilościach, w przypadku kiedy jest ona nabyta, albo są zmuszone całkowicie wyeliminować produkty zawierających laktozę w przypadku nietolerancji wrodzonej, ponieważ nieprzestrzeganie zasad diety może zagrażać ich życiu.

Przestrzeganie diety pozwala na złagodzenie takich dolegliwości jak: 

  • wzdęcia i gazy
  • uczucie pełności
  • uczucie przelewania w brzuchu
  • bóle brzucha
  • biegunki

W związku z faktem, iż obydwie przypadłości są dość popularne, producenci żywności wyszli oczekiwaniom chorych naprzeciw i w sklepach można znaleźć wiele produktów niezawierających w swoim składzie glutenu oraz laktozy, co niewątpliwie ułatwia stosowanie diety osobom z tego typu nietolerancjami.

Dodaj komentarz